Atat de mare sunt!

Lilypie Kids Birthday tickers

marți, 31 ianuarie 2012

Gastro-enterocolita acuta

Dupa trei saptamani de "colectivizare" (cresa) am reusit performanta unei duble raceli si o gastro-enterocolita acuta. De fapt raceala - enterocolita - raceala. Eram constienta ca intrarea la cresa va aduce si ceva boli de colectivitate, dar totusi nu ma asteptam apara ... asa repede.

Cu toate ca ne blindasem cu niste vaccinuri (synflorix si rotarix) si sirop pentru imunitate (imunice) momentul nedorit dar iminent a sosit. Raceala ca raceala, am mai avut si am supravietuit, dar cu enterocolita ce ne facem?

Am inceput "usor" cu o febra de 39,6, o repriza de voma si scaun moale, marti la pranz. Dupa ce i s-a administrat de la cresa un nurofen supozitor, febra parea sa treaca si noi sa ne linistim dand vina ba pe dinti/masele (desi pana acum n-am avut astfel de simtome), poate chiar un varsat de vant... cine stie. Seara pe la ora 20, incepuse iar sa-i cresca temperatura si sa verse, dar dupa baie, un paracetamol si un lapte cald eram iarasi la cote maxime.

Miercuri ora 1:00 AM - copil marait, febra 39-40.

In 10 minute eram toti imbracati si in drum spre spital. Febra era deja mai mult decat puteam eu controla, mi-era teama de deshidratare pentru ca dl Maraila nu voia sa bage nimic in gura.

La urgente ne-au primit imediat, ne-au zis ca "e o gastro-enterocolita acuta - probabil a bagat ceva in gura sau a luat-o de la alt copil". I-au dat un novocalmin supozitor, i-au gaurit funduletul cu metoclopramid si l-au luat la impachetari (l-au infasurat intr-o pelinca uda si l-au tinut pana i-a scazut febra de tot)

Ne-au dat o reteta pentru smecta si saruri de rehidratare (humana elektrolyt) si o intreaga lista de alimente de regim: iaurt simplu, branza, carne de pui fiarta sau gratar, supa de zarzavat dar fara cartofi, dovlecel si rosii, pilaf de orez, banane, mar copt, biscuiti, sticksuri, grisine, ceai de menta.

Ne-au avertizat asupra scaunului: daca urma sa fie cu urme de sange, atunci draga noastra gastro-enterocolita acuta se transforma in una bacteriana si atunci trebuia sa mergem la medicul de familie sau la spitalul de boli infectioase (dupa ce-i faceam examenul parazitologic) pentru a-i prescrie un antibiotic. Slava Domnului n-a fost cazul.

Miercuri dupa-amiaza am fost si la medicul pediatru care ne-a mai prescris una alta pentru gatul rosu si enterocolita (sumetrolim, rhinathiol , linex baby, hidrasec).

In zilele urmatoare ne-am luptat cu febra, voma si alimentatia, vineri am invins febra, sambata voma iar duminica am acceptat in sfarsit mancarea si lichidele.

In urma enterocolitei ne-am ales si cu un eritem fesier uratel pe care l-am pus la zid cu reviken si apa termala (avene).

Nu ne plac sub nici o forma: alt ceai decat chimen& anason, smecta si sarurile de rehidratare.

Azi la o saptamana dupa toate astea suntem pe baricade, dar acasa. Cresa am pus-o in cui pana trece gerul asta naprasnic.

4 comentarii:

  1. Eu am mai păcălit-o pe fii-mea să ia medicamentele de enterocolită dându-i-le în lapte (din acela fără lactoză - HN25 şi cu un vârf de scorţişoară. Dacă vrei amănunte, găseşti la mine, dând search enterocolită. Noi am luuat-o de la spital, când făceam Kinetoterapie. Din fericire nu a fost cu cu febră mare repetată şi nici cu vărsături. Doar cu scaune la greu!
    Acum cum sunteţi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum suntem bine, enterocolita e deja istorie. Am "avansat" la pneumonie. :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai, măh! Numai cu veşti d-astea mă iei! of, Doamne! După ce am dat "Publicaţi" comentariului anterior am văzut şi data postării ;) Tot de la creţă pneumonia?

      Ștergere
    2. Avand in vedere ca e virala as putea da vina pe cresa. Totusi din cauza gerului am folosit si autobuzul ca sa ajungem la destinatie (cresa), asa ca poate l-a luat din RATB.
      Suntem mai bine acum, sub tratament pana vineri si de luni mai tragem un loz la cresa...mai avem cateva boli de bifat.

      Ștergere